21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

23η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

42 π.Χ.: Δεύτερη Μάχη των Φιλίππων. Οι λεγεώνες της Δεύτερης Τριανδρίας, που την αποτελούσαν ο Οκταβιανός, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Λέπιδος, συγκρούονται με αυτές των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα, Κάσσιου και Βρούτου. Κατά την πρώτη σύγκρουση, στις 3 Οκτωβρίου, ενώ ο Βρούτος νικούσε τον Οκταβιανό, ο Μάρκος Αντώνιος πρόλαβε να εισέλθει στο στρατόπεδο του Κάσσιου, ο οποίος οχυρώθηκε στην ακρόπολη των Φιλίππων και αφού περικυκλώθηκε, πιστεύοντας πως η μάχη είχε σίγουρα χαθεί, αυτοκτόνησε. Οι δύο παρατάξεις υποχώρησαν και ετοιμάστηκαν για τον δεύτερο γύρο. Είκοσι ημέρες μετά, η σύρραξη συνεχίστηκε, ο Μάρκος Αντώνιος διέσπασε τις γραμμές του Βρούτου, το ιππικό της Τριανδρίας τον εμπόδισε να διαφύγει και ο Οκταβιανός κατέλαβε το στρατόπεδό του. Επιπλέον, οι τέσσερις λεγεώνες του Βρούτου που απέμειναν, ζήτησαν από τον Αντώνιο να του παραδοθούν, εξέλιξη μετά από την οποία ο Βρούτος αυτοκτόνησε. Περίπου 40.000 Ρωμαίοι και από τις δύο παρατάξεις έχασαν τις ζωές τους, από ένα σύνολο 200.000.

1925: Γεννιέται στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις, Έλληνας ποιητής και συνθέτης. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς, ωστόσο, να πάρει πτυχίο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσω της ΕΠΟΝ. Η μουσική του έντυσε πολλά θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, ενώ έμεινε γνωστός κυρίως για τη σύνδεση της λόγιας μουσικής με τη λαϊκή παράδοση και τη δημιουργία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, είδος στο οποίο συνέβαλε από κοινού με τον Μίκη Θεοδωράκη.

1942: Ξεκινάει η Δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν. Μετά την αποτροπή της περαιτέρω προέλασης των Δυνάμεων του Άξονα προς τη διώρυγα του Σουέζ, με την αποτελεσματική άμυνα των Συμμάχων στην Πρώτη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, η ώρα για τη συμμαχική αντεπίθεση είχε έρθει. Η βρετανική 8η Στρατιά υπό την ηγεσία του Μοντγκόμερι και του Αλεξάντερ, έχοντας στις τάξεις της εκτός από Βρετανούς, στρατιώτες από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, αλλά και Γάλλους και Έλληνες, κατάφερε να διασπάσει τις γραμμές των Ιταλών και Γερμανών του Μπαστίκο και του Ρόμμελ, να τους οδηγήσει σε υποχώρηση και ως αποτέλεσμα να αιχμαλωτίσει χιλιάδες αντίπαλους στρατιώτες. Οι Σύμμαχοι, που είχαν ήδη, βέβαια, την αριθμητική υπεροπλία σε στρατιώτες, τεθωρακισμένα και αεροπορία, έκτοτε απέκτησαν οριστικά το πάνω χέρι στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής και την επόμενη χρονιά ανάγκασαν τις δυνάμεις του Άξονα σε παράδοση.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ