16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο κανάλι που μας mega-λωσε

Το κανάλι που μας mega-λωσε


Του Εμμανουήλ Ανθουλάκη,

Η προ λίγων ημερών απόφαση του ΣτΕ για οριστική διακοπή της ροής προγράμματος του Mega Channel, οριστικοποίησε ένα προτετελεσμένο γεγονός. Ένα γεγονός που για να γίνει πραγματικότητα, αποτελούσε θέμα χρόνου.

Ποιος από όλους εμάς δεν έχει να αναπολήσει έστω ένα γεγονός που αφορά το Mega;

Το Mega Channel, αποτελεί το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1989, καθώς και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του έφερε σειρές και εκπομπές  αλησμόνητες – εξ ου και η διεκδίκηση της ταινιοθήκης του  να αποτελεί μήλον της έριδος για αρκετά κανάλια, ενώ σε πλειστηριασμό βγαίνει και το σήμα-  με μεγάλη επιτυχία και αναγνωρισιμότητα.  Με πρόγραμμα πλουραλιστικό, από πολιτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων έως και βραδιές Champions League. Η εμφάνιση σε πάνελ του σταθμού αποτελούσε κάτι εξιδανικευμένο και πολύ επιθυμητό για τον οποιονδήποτε είχε δημόσιο βήμα και λόγο, καθώς η δυναμική του καναλιού προκάλεσε την ανάδειξη δημοσιογράφων, ηθοποιών, πολιτικών. Τις πταίει όμως και πως βρέθηκε το κανάλι από το “Έβερεστ” της ευδοκίμησης στην καταπόντιση και στο -επερχόμενο- μαύρο;

Αρχικά, το κανάλι κατακρίθηκε από τους πολίτες για την μεροληπτική του στάση και το φιλομνημονιακό του προφίλ. Σε μία εποχή όπου οι αγανακτισμένοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της πλατείας Συντάγματος, η οικονομική κατάσταση γινόταν δυσχερέστερη και η αβεβαιότητα για το μέλλον είχε φτάσει στο κολοφώνα της, η κριτική στάση των τηλεθεατών αποκάλυπτε πως θεωρείτο το κανάλι που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των μεγάλων κομμάτων. Σε συμπλήρωση αυτού, προστίθεται η στάση κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, με βομβαρδισμό μηνυμάτων για την υποστήριξη στο <<ναι>>. Επιπροσθέτως, όταν η καθιέρωση των capital controls μάστιζε την κοινωνία, προβλήθηκε μία φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Νότια Αφρική και παρουσιάστηκε ως ελληνική, που εν συνεχεία το ΕΣΡ τιμώρησε το κανάλι με χρηματικό πρόστιμο.

Από το 2012 και έπειτα, ο σταθμός ξεκίνησε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στα χρωστούμενα ληφθέντα εκ τραπεζών δάνεια, τα χρέη προς την εταιρεία «ΑΝΩΣΗ», προμηθευτές, καθώς και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δεν ολοκληρώθηκε. Η κατάσταση έφτασε στην κορύφωσή της, όταν τα ζωντανά προγράμματα σταμάτησαν να βγαίνουν «στον αέρα» , λόγω έλλειψης ρευστού, όπως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Η μη συμφωνία Βαρδινογιάννη-Ψυχάρη-Μπόμπολα για ένα κοινό μέλλον για τη διάσωση του καναλιού προοικονόμησε το δρόμο, που επρόκειτο να πάρει ο σταθμός. Παρά τις αγορές του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη και το Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν υπήρξε φως στον ορίζοντα, βυθίζοντας το ‘’Μεγάλο Κανάλι’’ σε ένα ζοφερό ύπνο, με εκατοντάδες απλήρωτους εδώ και χρόνια εργαζομένους. Το ΣτΕ αρχικά καθήλωσε την απόφαση του ΕΣΡ για κλείσιμο του σταθμού, αλλά στις 5 Οκτωβρίου η απόφαση συνυπογράφηκε, καθώς το κανάλι δεν τηρούσε τα προαπαιτούμενα στην προκυρηχθείσα διαδικασία αδειοδότησης, όπως ανέφεραν και οι σύμβουλοι της Επικρατείας βάσει του Νόμου 4496/2017.

Παρ’ όλη την αβεβαιότητα, τις οφειλές στους εργαζόμενους, το γενικότερο τοπίο να θυμίζει ένα κανάλι «φάντασμα» με παλιές σειρές και εκπομπές, οι τηλεθεατές στήριξαν το κανάλι με το δικό τους τρόπο. Για τον μήνα Αύγουστο, στις ηλικίες 15-44 το Mega αναδείχθηκε πρώτο σε τηλεθέαση, καθώς και παρέμενε σταθερά στην πρώτη τριάδα της τηλεθέασης , με ποσοστά που αρκετές φορές ξεπερνούσαν και το 20%! Ομολογουμένως, εκκωφαντικός θόρυβος από ένα άψυχο σώμα…

Τα συσσωρευμένα χρέη, η απάθεια απ’ τους μετόχους, οι λάθος χειρισμοί έφεραν το Mega στην κατάσταση αυτή. Μέχρι να πέσει το μαύρο, η δυναμική του καναλιού αυτού τραντάζει και τα υπόλοιπα. Το κανάλι που μας μεγάλωσε, πλέον μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.


Εμμανουήλ Ανθουλάκης

Έχει μεγαλώσει στην Ελευσίνα και είναι τεταρτοετής φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αποτελεί ενεργό μέλος των PES Activists, ενώ αρθρογραφεί τακτικά. Έχει, επιπλέον, συμμετάσχει σε αρκετές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας, από θέσεις ευθύνης. Εργάζεται στον κλάδο της εστίασης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ