22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρές Ιστορίες16η Οκτωβρίου 2018

16η Οκτωβρίου 2018

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1813: Ξεκινάει η Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως Μάχη των Εθνών. Οι δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού συγκρούονται με εκείνες του Ναπολέοντα και των συμμάχων του στη μεγαλύτερη μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους προ του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, δεδομένης της συμμετοχής περίπου 600.000 στρατιωτών και πάνω από 2.000 κανονιών σε αυτή. Ρώσοι, Πρώσοι, Αυστριακοί και Σουηδοί θα επιτεθούν στους Γάλλους, Πολωνούς, Ιταλούς και Γερμανούς της Συνομοσπονδίας του Ρήνου και θα τους νικήσουν μετά από τρεις ημέρες μάχης και κυκλωτικών ελιγμών. Ο Ναπολέων θα μετρήσει 38.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ 36.000 ακόμα, μαζί με 325 κανόνια του, θα αιχμαλωτιστούν. Οι απώλειες των αντιπάλων του θα φτάσουν τους 54.000 νεκρούς και τραυματίες. Το αποτέλεσμα της μάχης θα κρίνει και το μέλλον του καθεστώτος του Ναπολέοντα, καθώς δε θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει στρατιωτικά από τη μεγάλη αυτή ήττα.

1854: Γεννιέται στο Δουβλίνο ο Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός. Ασχολήθηκε με τις κλασικές σπουδές, ενώ έγινε γνωστός για τα ευφυολογήματά του και το σπουδαίο μυθιστόρημά του, Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Ήταν, επίσης, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του κινήματος του Αισθητισμού.

1908: Γεννιέται στο Αργυρόκαστρο ο Ενβέρ Χότζα, Αλβανός κομμουνιστής πολιτικός. Από το 1944 έως και τον θάνατό του, το 1985, κυβέρνησε την Αλβανία, όντως Πρώτος Γραμματέας του Αλβανικού Εργατικού Κόμματος.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ