20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

11η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1884: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη η Άννα Έλινορ Ρούσβελτ, Αμερικανίδα πολιτικός, διπλωμάτης και ακτιβίστρια. Ως σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη θητεία, από το 1933 έως το 1945. Υπήρξε, επίσης, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά το διάστημα 1945-1952.

1899: Ξεσπάει ο Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς, μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ελεύθερου Κράτους της Οράγγης και της Δημοκρατίας του Τσανσβάαλ. Η επιθετικότητα των Βρετανών, οι οποίοι κατείχαν ήδη την αποικία του Ακρωτηρίου και του Νατάλ, οφειλόταν στην ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών στα εδάφη των δύο ελεύθερων κρατών των Μπόερς, δηλαδή των παλαιών Ολλανδών αποίκων της περιοχής. Οι Μπόερς αντέδρασαν και επιτέθηκαν πρώτοι σημειώνοντας νίκες, ωστόσο η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των Βρετανών μετά την ενίσχυσή τους και την εξαπόλυση αντεπίθεσης. Οι Μπόερς, αν και ηττήθηκαν στα πεδία της μάχης, συνέχισαν τον πόλεμο με αντάρτικο, με αποτέλεσμα την εφαρμογή σκληρότερων τακτικών από τη μεριά των Βρετανών. Οι θηριωδίες τους, όπως η κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον ντόπιο πληθυσμό, όπου χιλιάδες και κυρίως παιδιά, έχασαν τις ζωές τους, αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αντάρτικου, οδήγησαν τους Μπόερς σε ήττα, με απότοκο τη μετέπειτα ενσωμάτωση των κρατών τους στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

1912: Απελευθέρωση της Κοζάνης. Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και μετά το νικηφόρο πέρασμα του Ελληνικού Στρατού από τα στενά του Σαρανταπόρου, ο στρατός των Οθωμανών υποχωρεί από την ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας ήταν και η Κοζάνη. Οι Τούρκοι μετακινούνται προς τη Βέροια, ενώ το ελληνικό στράτευμα συνεχίζει σταθερά να προελαύνει. Τμήματά του θα εισέλθουν στην Κοζάνη και θα την απελευθερώσουν αμαχητί μέσα σε μία φρενίτιδα ενθουσιασμού από μέρους των Ελλήνων κατοίκων της.

1947: Γεννιέται στην Αθήνα ο Λουκάς Παπαδήμος, Έλληνας οικονομολόγος, τραπεζίτης και πολιτικός. Με σπουδές στο ΜΙΤ, έχει διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την περίοδο 1994-2002, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την περίοδο 2002-2010 και Πρωθυπουργός της Ελλάδας για ένα διάστημα μεταξύ 2011 και 2012. Έχει υπάρξει, επίσης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ