14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

10η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

732: Μάχη του Πουατιέ (ή μάχη της Τουρ). Φράγκοι και Βουργουνδοί, υπό την ηγεσία του Καρόλου Μαρτέλου, πετυχαίνουν σπουδαία νίκη εναντίον των δυνάμεων του Αραβικού Χαλιφάτου των Ομεϋαδών, σε μια από τις πιο σημαντικές μάχες του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Οι Άραβες της Ανδαλουσίας, μετά την απώλεια του ηγέτη τους, Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Γκαφικί και την οδυνηρή ήττα στο πεδίο της μάχης, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πίσω στις ισπανικές τους κτήσεις. Η σημασία της νίκης του Καρόλου ήταν μεγάλη, καθώς το στράτευμά του ανέκοψε την πορεία του Ισλάμ μπροστά από τη δυτική πύλη της καρδιάς της Ευρώπης.

1913: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον, με τηλεγράφημα που θα αποστείλει, πυροδοτεί την έκρηξη που θα οδηγήσει στην εισροή νερού στο κανάλι της προσφάτως κατασκευασμένης Διώρυγας του Παναμά, με αποτέλεσμα την ένωση των νερών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού για πρώτη φορά στο σημείο εκείνο.

1935: Κίνημα Γεωργίου Κονδύλη. Οι αρχηγοί των τριών Όπλων, υποστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, υποναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου και υποστράτηγος Γεώργιος Ρέππας, υπό την καθοδήγηση του πρώην βενιζελικού και νυν φανατικού μοναρχικού, Υπουργού Στρατιωτικών, Γεωργίου Κονδύλη, σταματούν το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη και τον εξαναγκάζουν σε παραίτηση υπό την απειλή του πραξικοπήματος. Στόχος ήταν η ανάληψη της εξουσίας και η άμεση κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Εν συνεχεία, ο Κονδύλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και η Βουλή με την απουσία του Τσαλδάρη και της πλειοψηφίας των βουλευτών, προκηρύσσει δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ