19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

9η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1912: Ξεκινάει η μάχη του Σαρανταπόρου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο. Έχοντας απελευθερώσει ήδη την Ελασσόνα και την Δεσκάτη, ο Ελληνικός στρατός προελαύνει για να συναντήσει τον Οθωμανικό υπό τον Ταξίν Πασά με σκοπό να τον νικήσει για να καταστεί δυνατή η κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας. Η αποφασιστική για την περαιτέρω ελληνική προέλαση, μάχη, θα δοθεί στα στενά του Σαρανταπόρου, μία φύσει οχυρή θέση, η οποία έδινε το πλεονέκτημα στους αμυνόμενους Τούρκους. Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς καιρικές και εδαφικές συνθήκες, ο Ελληνικός Στρατός θα καταφέρει να διασπάσει την άμυνα των Τούρκων και να τους οδηγήσει σε υποχώρηση. Με την διέλευση του «στενού» αυτού περάσματος, ο δρόμος για την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Μακεδονίας ήταν πλέον ανοιχτός.

1940: Γεννιέται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, ο Τζον Ουίνστον Λένον, Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής του περίφημου μουσικού συγκροτήματος Beatles, συνθέτης πολλών μουσικών επιτυχιών του και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης κατά του Πολέμου του Βιετνάμ. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, με μεγάλη επιρροή μέσω του έργου του σε όλο τον κόσμο.

1944: Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Τσόρτσιλ, λαμβάνει χώρα κατά την τέταρτη Συνδιάσκεψη της Μόσχας η λεγόμενη «συμφωνία της χαρτοπετσέτας». Ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν συνεννοούνται, δηλαδή, για το πώς θα ρυθμιστεί η σφαίρα επιρροής του καθενός σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το αντίγραφο της χαρτοπετσέτας, πάνω στην οποία ο Τσόρτσιλ έγραψε τις προτάσεις του προς τον Στάλιν για τον καθορισμό τον ποσοστών επιρροής σε κάθε χώρα, η Ελλάδα θα είχε 90% βρετανική επιρροή και 10% σοβιετική, η Ρουμανία το αντίστροφο, με ίδια ποσοστά, η Βουλγαρία με 75% σοβιετική και 25% βρετανική, ενώ για την Ουγγαρία και την Γιουγκοσλαβία προβλεπόταν 50% η επιρροή για τον καθένα. Τα ποσοστά της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, ωστόσο φαίνεται να άλλαξαν μετά από περαιτέρω διαβουλεύσεις, με αποτέλεσμα την υπεροχή της ΕΣΣΔ με επιρροή 80% και στις δύο χώρες.

1967: Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αφού είχε συλληφθεί τραυματισμένος, την προηγούμενη ημέρα, μετά από συμπλοκή με τον Βολιβιανό Στρατό, εκτελείται με εντολή του Προέδρου της Βολιβίας, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαφυγής του κατά την παράδοσή του στους Αμερικάνους.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ