20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

8η Οκτωβρίου


Του Πελοπίδα Κουλούρη,

1573: Τέλος της ισπανικής πολιορκίας του Άλκμααρ. Πρόκειται για την πρώτη ολλανδική νίκη κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο. Ο Ογδοηκονταετής πόλεμος ή Ολλανδικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1568-1648) ήταν πόλεμος, που διεξήχθη ανάμεσα στις 17 επαρχίες των Κάτω Χωρών και στην Ισπανία. Η κατάληξή του ήταν η δημιουργία του Ολλανδικού κράτους.

1912 – Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο. Μικρό άγημα του ελληνικού στόλου, υπό την διοίκηση του Ταγματάρχη Ιουλιανού Κονταράτου, αποβιβάζεται στο νησί. Στη θέση Μεγάλα Βράχια κοντά στα Λέρα (σημ.ἀγ.Δημήτριος), σημειώθηκε η μοναδική προσπάθεια αναχαίτισης των ελληνικών στρατευμάτων, από τουρκικό τμήμα 50 χωροφυλάκων και 280 οπλισμένων Λεριανών. Έπειτα από μικρή αψιμαχία διασκορπίστηκε,αφήνοντας ελεύθερο το δρόμο για την απελευθέρωση του Κάστρου της Μύρινας.

1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Κατά την εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση, οι Γερμανοί φτάνουν στη θάλασσα Αζόφ με την κατάληψη της Μαριούπολης

1973 – Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Τεθωρακισμένη ταξιαρχία των Ισραηλινών επιτίθεται κατά κατεχόμενων από τους Αιγύπτιους θέσεων στην ισραηλινή πλευρά της διώρυγας του Σουέζ, με την ελπίδα να τους εκδιώξει. Η επίθεση αποτυγχάνει και πάνω από 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ