17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

7η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1571: Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο Ιερός Αντιτουρκικός Συνασπισμός που συγκροτήθηκε από τον Πάπα Πίο Ε’, για να ανακόψει τον τουρκικό επεκτατισμό στη Μεσόγειο, συγκρούεται με τον οθωμανικό στόλο στα νερά της Ναυπάκτου. Οι χριστιανικές δυνάμεις της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, της Σαβοϊας, των Παπικών κτήσεων, της Μάλτας και κάποιων μικρών ιταλικών πόλεων, συγκέντρωσαν μία δύναμη αποτελούμενη από 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και κάποια ακόμα συνοδείας, με πληρώματα που έφταναν τους 38.000, 15.000 εκ των οποίων ήταν Έλληνες. Οι Οθωμανοί από την άλλη, παρέταξαν 210 γαλέρες και 50 πλοία συνοδείας, με ανθρώπινο δυναμικό 47.000, εκ των οποίων οι 15.000 ήταν Έλληνες, βίαια στρατολογημένοι. Σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι χριστιανικές δυνάμεις διέθεταν και ιστιοφόρα εκτός από κωπήλατα πλοία και χρησιμοποιώντας καλύτερο οπλισμό και τακτική, πέτυχαν μία σπουδαία νίκη. Οι Οθωμανοί έπαθαν πανωλεθρία, καθώς έχασαν όλα τους τα πλοία εκτός από 50, ενώ μέτρησαν περίπου 20.000 νεκρούς, τη στιγμή που η παπική συμμαχία απώλεσε 20 γαλέρες και 8.000 πολεμιστές. Στη ναυμαχία έλαβε μέρος και ο περίφημος Ισπανός συγγραφέας, Μιγκέλ Θερβάντες.

1900: Γεννιέται στο Μόναχο ο Χάινριχ Λούιτπολντ Χίμλερ, Γερμανός πολιτικός και πρωτεργάτης του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος. Υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος μαζί με τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, καθώς και αρχηγός των διαβόητων SS. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία των μελών των SS και των ναζί γενικότερα, με τον έντονο αποκρυφισμό και μυστικισμό του.

FILE – The undated file photo shows German Nazi party official and head of the SS, Heinrich Himmler. at unknown location in Germany. German newspaper Welt am Sonntag has published a trove of letters believed to be written by Nazi SS leader Heinrich Himmler. On seven full pages the paper on Sunday Jan. 26,2014 showed pictures of Himmler and his family smiling into the camera during a fishing trip, the top Nazi taking a bath in a lake or feeding a little fawn. The newspaper, which says the material is contained in an eight-part series it plans to publish, also quotes excerpts from Himmler’s love letters addressing his wife as “my sweet, beloved little woman.” Welt said it worked together with Israeli film director Vanessa Lapa, whose family had the documents in its possession. (AP Photo/str/file)

1952: Γεννιέται στην Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, Ρώσος πολιτικός και εν ενεργεία Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2012. Την ίδια θέση κατείχε και την περίοδο 2000-2008, ενώ διετέλεσε και Πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 2008-2012. Υπό την ηγεσία του, η ρωσική οικονομία έχει δει ανάπτυξη, μέσω της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας και το ΑΕΠ της έχει πλησιάσει εκείνο της ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’80, γεγονότα που έχουν οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό της χώρας.

1949: Ιδρύεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ευρύτερα γνωστή ως Ανατολική Γερμανία, στο έδαφος της Γερμανίας που βρισκόταν υπό σοβιετική κατοχή, στο οποίο συγκαταλεγόταν και ένα τμήμα του Βερολίνου. Το σοσιαλιστικό κράτος παρέμεινε υπό σοβιετική επιρροή έως το 1990, έτος ένωσης με τη Δυτική Γερμανία, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ