20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

5η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

610: Ο Ηράκλειος καταφθάνει στην Κωνσταντινούπολη και αφού ανατρέπει με τη βοήθεια της ανακτορικής φρουράς και τη στήριξη του λαού τον σφετεριστή Φωκά, στέφεται αυτοκράτορας.

1713: Γεννιέται στο Λανγκρ ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Ντενί Ντιντερό. ‘Έμεινε γνωστός ως ένας εκ των σημαντικότερων Γάλλων Διαφωτιστών, μαζί με τον Βολταίρο και τον Ρουσσώ. Στα έργα του πρεσβεύει αισθητά το πνεύμα του Διαφωτισμού, τον αθεϊσμό και τον υλισμό.

1781: Γεννιέται στην Πράγα ο Βοημός μαθηματικός, φιλόσοφος, θεολόγος και ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας, Μπέρνχαρντ Μπολζάνο.

1929: Το βρετανικό αερόπλοιο R101 συντρίβεται λόγω κακοκαιρίας στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 48 από τους 54 επιβαίνοντές του. Το αερόπλοιο ταξίδευε προς το Καράτσι της Ινδίας και με μήκος 223 μέτρα ήταν το μεγαλύτερο αερόπλοιο των ημερών του. Μετά το αεροπορικό αυτό δυστύχημα, οι Βρετανοί εγκατέλειψαν την ιδέα της ανάπτυξης προγράμματος για τη μεταφορά επιβατών με αερόπλοια μεταξύ διάφορων μερών της Αυτοκρατορίας.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ