16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

4η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του Κριμαϊκού Πολέμου. Στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τάχθηκε η Γαλλική και η Βρετανική Αυτοκρατορία, αλλά και το βασίλειο της Σαρδηνίας. Η σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων για τα συμφέροντά τους επί των οθωμανικών εδαφών, ιδιαίτερα των Αγίων Τόπων. Οι Ρώσοι ηττήθηκαν, ενώ στον πόλεμο συμμετείχε με μικρή συμβολή και η Ελλάδα, στο πλευρό της Ρωσίας. Ο πόλεμος αυτός χαρακτηρίστηκε από υψηλούς αριθμούς απωλειών, κακό ανεφοδιασμό των στρατευμάτων και πολλά στρατηγικά λάθη. Ήταν επίσης ο πρώτος μεγάλος πόλεμος που καλύφθηκε δημοσιογραφικά από τα ΜΜΕ της περιόδου.

1957: Εκτοξεύεται από την ΕΣΣΔ ο Σπούτνικ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση αιφνιδίασε τους Αμερικανούς, οι οποίοι σκόπευαν να εκτοξεύσουν δικό τους δορυφόρο πρώτοι και δε θεωρούσαν τους Σοβιετικούς ικανούς για τέτοια πρωτοπορία.

1974: Ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η Νέα Δημοκρατία, ελληνικό πολιτικό κόμμα.

2009: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 43,92%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή με 33,47%.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ