22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

1η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

331 (π.Χ.): Μάχη των Γαυγαμήλων. Οι δυνάμεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου συγκρούονται με αυτές του Δαρείου Γ΄ στη μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη μάχη του πολέμου για την κατάληψη της Περσικής Αυτοκρατορίας. Το στράτευμα του Αλέξανδρου αριθμούσε περίπου 47.000 πεζούς και ιππείς, ενώ οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του περσικού στρατεύματος ποικίλουν, από περίπου 50.000 έως και 100.000. Παρά την αριθμητική υπεροχή των Περσών, ο Αλέξανδρος εκμεταλλεύτηκε ορισμένα κενά μεταξύ των περσικών φαλαγγών και επιτέθηκε σε αυτά με το ιππικό του, με αποτέλεσμα να τρέψει τον Δάρειο σε φυγή και να προκαλέσει την κατάρρευση των γραμμών του. Οι Πέρσες υποχώρησαν και καταδιώχθηκαν από τον Παρμενίωνα. Ως προς τις απώλειες, οι ελληνικές δυνάμεις μέτρησαν 100-500 νεκρούς, ενώ οι Πέρσες πάνω από 30.000. Ο Αλέξανδρος, πλέον, ήταν και επίσημα κυρίαρχος της Ασίας.

1541: Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός αργότερα ως El Greco, Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου δημιούργησε και τα σπουδαιότερά του έργα. Διακρίθηκε κυρίως για τις θρησκευτικές του συνθέσεις και τις προσωπογραφίες.

1946: Η δίκης της Νυρεμβέργης τελειώνει με την ανακοίνωση των αποφάσεων για τους 22 κατηγορουμένους. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι: Χέρμαν Γκέρινγκ, Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ, Βίλχεμ Κάιτελ, Άλφρεντ Γιοντλ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Ερνστ Κάλτενμπρούνερ, Χανς Φρανκ, Φριτς Ζάουκελ, και Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια κάθειρξη οι: Ρούντολφ Ες, Βίλχεμ Φριχ και Έριχ Ρέντερ. Ο Άλμπερτ Σπέερ και ο Μπάλντουρ φον Σίραχ καταδικάστηκαν σε ποινή 20 χρόνων, ο Κόνσταντιν φον Νόιρατ σε ποινή 15 χρόνων και ο Καρλ Ντένιτς σε ποινή 10 χρόνων. Αθωώθηκαν οι Φραντς φον Πάπεν, Χιάλμαρ Σαχτ και Χανς Φρίτζε.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ