19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

30η Σεπτεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

489: Μάχη της Βερόνα. Οι Οστρόγοτθοι του Θεοδώριχου συγκρούονται με τις δυνάμεις του Οδόακρου, κυβερνήτη του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνωνας, θέλοντας να ξεφορτωθεί τη βαρβαρική απειλή στα Βαλκάνια, έστρεψε τον Θεοδώριχο εναντίον του Οδόακρου. Η μάχη της Βερόνας, την οποία ο Θεοδώριχος κέρδισε, πολεμώντας ανάμεσα στους στρατιώτες του, ήταν μία εκ των πολεμικών αναμετρήσεων που θα οδηγούσαν στην εγκαθίδρυση του Οστρογοτθικού Βασιλείου της Ιταλίας το 493.

1938: Υπογράφεται το Σύμφωνο του Μονάχου. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Τσάμπερλεϊν και ο Ντελαντιέ, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών τους, υπογράφουν συμφωνία, κατά την οποία το Τρίτο Ράιχ προσαρτά τη Σουδητία, περιοχή της Τσεχοσλοβακίας με υπολογίσιμη γερμανική μειονότητα περί των 3 περίπου εκατομμυρίων. Η Διεθνής Συνδιάσκεψη του Μονάχου, είχε συνέλθει με στόχο την αποτροπή της γερμανικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία και την ικανοποίηση των αιτημάτων του Χίτλερ. Ωστόσο, Βρετανοί και Γάλλοι προτίμησαν να διευθετήσουν το ζήτημα μόνοι τους, αφήνοντας έξω από τις διαβουλεύσεις τους Τσεχοσλοβάκους και τους Σοβιετικούς, στο πλαίσιο της αποτυχημένης, όπως αποδείχτηκε μετέπειτα, πολιτικής «κατευνασμού».

1964: Γεννιέται στην Ούμπρια η Ιταλίδα Μόνικα Μπελούτσι, μοντέλο και ηθοποιός του ιταλικού κινηματογράφου και του Hollywood.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ