17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔιεθνείς Οργανισμοί"...Η Συρία είναι έτοιμη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες..."

“…Η Συρία είναι έτοιμη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες…”

Της Αγγελικής Βορροπούλου, Ημέρα 5η, Γενική Συζήτησή 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στην πρωινή Γενική Συζήτηση, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Walid Al-Moualem, Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ξεκίνησε τον λόγο του αναφέροντας πως έχουν περάσει 7 χρόνια από την αρχή του πολέμου στην Συρία, και δεσμεύεται πως θα συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να εξαλειφθούν όλοι οι θύλακες τρομοκρατών από την περιοχή. Καταγγέλλει επίσης τις χώρες οι οποίες τους αρνήθηκαν το δικαίωμα για καταπολέμηση της δημοκρατίας αλλά και προστασίας του λαού της, όπως επίσης τη δημιουργία ενός παράνομου συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που κάθε άλλο παρά βοηθά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη. Δήλωσε την προφανή πρόοδο της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και πως η χώρα είναι έτοιμη για τον εκούσιο επαναπατρισμό των προσφύγων, εξαιτίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και καταδικάζει τις δυτικές χώρες που στιγματίζουν πολιτικά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Υπογράμμισε πως η χώρα δεν διακυβεύει τις βασικές εθνικές της αρχές, και την δέσμευση για διάλογο που έδωσε στη διαδικασία της Αστάνα αλλά και στον εθνικό διάλογο της Συρίας, και πως τοπικά κόμματα απέρριψαν τους διαλόγους αυτούς. Συνέχισε λέγοντας πως η Συρία εγκατέλειψε εντελώς το χημικό της πρόγραμμα, καθώς συμμορφώνεται σαν μέλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ως επίσης η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί έρευνα για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων, και καταγγέλλει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία για την επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσαν. Κλείνοντας, ασκεί σφοδρή κριτική στην Τουρκία για την εκπαίδευση, και τροφοδοσία οπλικών συστημάτων σε τρομοκράτες, αλλά και στο Ισραήλ το οποίο εξακολουθεί να καταλαμβάνει μέρος των Υψίπεδων του Γκολάν.

Επιπροσθέτως, τον λόγο πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, Ri Yong Ho, ανέφερε την νέα στρατηγική που συγκέντρωσε τις προσπάθειες για την σοσιαλιστική οικονομική ανασυγκρότηση, και υπογραμμίζει τις διπλωματικές δραστηριότητες σε επίπεδο συνόδου κορυφής, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση σχέσεων Βορρά – Νότου και τις σχέσεις τις χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Xαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε πως «Η Κορεατική Χερσόνησος, αποτελούσε το πιο καυτό σημείο της υφηλίου, θα γίνει το λίκνο της ειρήνης και της ευημερίας». Μίλησε για τα σημαντικά μέτρα καλή θέλησης που έλαβε η χώρα, ιδιαίτερα για την διακοπή πυρηνικών δοκιμών και την βολή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, και την επιβεβαίωση πως δεν θα μεταφέρουν πυρηνικά όπλα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Επεσήμανε, ότι οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν περισσότερες από τρεις φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα, και πως οι διάλογοι κινήθηκαν γύρω από την πολιτική, στρατιωτική, και ανθρωπιστική συνεργασία, καθώς επίσης και τον αθλητισμό. Καταδικάζει τις πολιτικές των ΗΠΑ για την χρήση των πυρηνικών σε περίοδο πολέμου, καταλήγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκτιμήσουν ότι η δέσμευση που έχει αναληφθεί στη Σιγκαπούρη θα οδηγήσει προς ένα καλύτερο εθνικό συμφέρον. Καταλήγοντας, ανέφερε πως αυτή η νέα πολιτική γραμμή της κυβέρνησης στοχεύει στην οικονομική οικοδόμηση, για την βελτίωση του λαού του, αλλά και πως πλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας που κάποτε εξέφραζε την ανησυχία του για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, σιωπά πλέον για τα νέα δεδομένα που πρόκειται να φέρουν την ειρήνη, ενώ κάλεσε τα ΗΕ να υποστηρίξουν τις εξελίξεις που βοηθούν στη διασφάλιση αυτής.

Αγγελική Βορροπούλου
Γεννηθείσα το 1996, μεγαλωμένη στην Βόρεια Εύβοια. Τελειόφοιτη του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών. Η αγάπη της για τις διεθνείς σχέσεις αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα την οδήγησαν στην αρθρογραφία αλλά και στην πολιτική και κοινωνική ανάλυση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ