20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

29η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1547: Γεννιέται στην Αλκαλά ντε Ενάρες της Ισπανίας ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα, ο σπουδαιότερος Ισπανός συγγραφέας. Στα έργα του συγκαταλέγεται και ο περίφημος Δον Κιχώτης. Εκτός από συγγραφέας, υπήρξε και επαγγελματίας στρατιώτης, πολεμώντας μάλιστα και στη γνωστή ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) εναντίον των Οθωμανών.

1758: Γεννιέται στο Νόρφολκ ο Οράτιος Νέλσον, Βρετανός Αντιναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού. Γνωστός για τις πολεμικές του επιτυχίες εναντίον, κυρίως, των Γάλλων του Ναπολέοντα, καθιέρωσε την υπεροχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις θάλασσες. Η μεγαλύτερή του νίκη, ήταν η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (1805), στην οποία, όμως, έπεσε νεκρός από τη σφαίρα κάποιου Γάλλου. Για τα επιτεύγματά του, οι Βρετανοί τον τιμούν ως εθνικό ήρωα.

1911: Ξεκινάει ο Ιταλοτουρκικός Πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Ιταλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Ιταλοί θα επιτεθούν στην παράκτια Λιβύη και με νίκες τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα θα κερδίσουν τον πόλεμο και θα αποσπάσουν από τους Τούρκους το βιλαέτι της Τριπολίτιδας. Επίσης, οι ιταλικές δυνάμεις θα καταλάβουν τα Δωδεκάνησα. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε τις αδυναμίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι ήττες των Τούρκων δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα στα Βαλκάνια για να ξεκινήσει ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος.

1941: Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ. Με εντολή του Χίμλερ, δυνάμεις των SS μαζί με Ουκρανούς συνεργάτες τους, θα αρχίσουν να εκτελούν στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ, κοντά στο Κίεβο, μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Μέσα σε δύο ημέρες, θα εκτελεστούν 33.771 άτομα. Λίγες ημέρες μετά, μάλιστα, θα εκτελεστούν στο ίδιο μέρος 60.000 ακόμη, Εβραίοι, τσιγγάνοι, αντιστασιακοί και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ