16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΗ Ελλάδα: μία αγκαλιά ο κόσμος όλος

Η Ελλάδα: μία αγκαλιά ο κόσμος όλος

Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη πηγή εσόδων κυρίως για τις τουριστικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας προσελκύει πλήθος τουριστών κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πολυάριθμα νησιά σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τη γαστρονομική κουλτούρα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων που θέλουν να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας τους. Επιπλέον, μεγάλη σημασία παίζει η ιστορία του τόπου που τραβάει τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας και της αρχαίας και νέας ελληνικής ιστορίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕλΣτατ) το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σημειώθηκε αύξηση κατά 11,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017. Επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση κατά 140,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Αυτό υποδηλώνει, άλλωστε, και την έντονη εποχικότητα του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας. Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανοδική πορεία στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Μεγάλα επενδυτικά κέρδη προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς πολλοί ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα με σκοπό να περάσουν το χρόνο αναψυχής τους ήρεμα και δημιουργικά σε έναν τόπο που έχει να προσφέρει πολλά. Η αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς, τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, αυξήθηκε κατά 61,7% σε σύγκριση με το 45,3%, ποσοστό αύξησης που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο κατά το 2016 και 36,1% αντίστοιχα το 2015. Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στον τομέα των ακινήτων. Αγοράζουν διαμερίσματα, τα ανακαινίζουν και τα νοικιάζουν. Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων δημιουργήθηκε, λόγω της πτωτικής πορείας των τιμών που αποτέλεσε αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.

Σε γενικό πλαίσιο, τα ραγδαία άλματα ανάπτυξης στον τουρισμό οφείλονται στην στροφή που έχει κάνει ο ελληνικός λαός στον εν λόγω τομέα. Η προώθηση της ελληνικής φιλοξενίας και κουλτούρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σανίδα σωτηρίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καθώς, ενώ σημειώνεται έξαρση στον τουριστικό κλάδο, παρατηρείται “μαρασμός” σε πολλούς άλλους τομείς. Το φαινόμενο παρατηρείται την τελευταία δεκαετία, όπου η ελληνική οικονομία βυθίζεται και το μόνο ίσως σωτήριο κομμάτι που επιπλέει στην επιφάνεια, κατά μεγάλη ομολογία, είναι ο τουρισμός. Βεβαίως, τα κύματα της κρίσης έχουν χτυπήσει και τον κλάδο αυτό, αλλά αυτός αντιδρά πεισματικά και επιβιώνει.

Η τουριστική βιομηχανία δίνει πολλά και έχει να δώσει ακόμη πιο πολλά στο τόπο μας, μιας και η Ελλάδα είναι με τέτοιο τρόπο «φτιαγμένη», ώστε να είναι άξια θαυμασμού από πολλούς. Πρώτα από όλα, το γεωγραφικό της σημείο και ο ακαταμάχητος συνδυασμός απόκρημνων  βουνών και  κρυστάλλινων νερών αποδεικνύει περίτρανα ότι η χώρα μας είναι ο τόπος που η φύση ακμάζει.

Πιθανόν να φανεί ως μια υπερβολική ομολογία : Η Ελλάδα περιλαμβάνει πολλές αντιφάσεις, σαν να θέλει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, το νότο, τον βορρά τη δύση και την ανατολή. Εκεί σε αυτή την αγκαλιά μπορείς να γνωρίσεις τον κόσμο όλο, να ζήσεις την απόλυτη περιπέτεια, να συναντήσεις επίγειους παραδείσους. Εκεί που η ανεμελιά της φύσης συναντά έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο. Αυτή είναι η Ελλάδα που αγκαλιάζει βραχώδη γυμνά όρη, ψηλά βουνά γεμάτα «πράσινους θεούς», δέντρα να στυλώνονται ψηλά σα να θέλουν να κατακτήσουν τον ουρανό και νερά κρυστάλλινα και παρθένα ξεδιψούν την γη και καταλήγουν στην αλατισμένη θάλασσα. Το γαλάζιο και το πράσινο  σε χίλιες αποχρώσεις μαγεύει το νου, τον αιχμαλωτίζει και τον μαθαίνει να εκτιμά το όμορφο, να προσέχει το αγνό και να δαμάζει το άγριο. Θαυμασμός γεννιέται μπροστά στο μπλε της θάλασσας, στο καθάριο νερό της, στον ήλιο που απλώνει τις ακτίνες του και πέφτει σαν χρυσαφένιος μανδύας στα καταγάλανα νερά. Ένας άλλος κόσμος ανεξερεύνητος κρυφός, ένας συνδυασμός του ήμερου και του άγριου.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μικρό τόπο, την Ελλάδα. Ίσως να υπήρξα υπερβολικά ενθουσιώδης, αλλά ο ενθουσιασμός αποτελεί μικρό συναίσθημα απέναντι στο συναίσθημα που γεννά ένας τέτοιος τόπος. Η συνταγή είναι μία για να απολαύσεις την «αγκαλιά του κόσμου»: να εκτιμάς το αγνό, να το σέβεσαι και να το φροντίζεις και αυτό θα σου ανταποδώσει και τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση.

Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ