25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

28η Σεπτεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

551 (π.Χ.): Γεννιέται ο Κομφούκιος, Κινέζος φιλόσοφος, πολιτικός και δάσκαλος. Η φιλοσοφία του, ο κομφουκιανισμός, περιλάμβανε διδάγματα περί της ηθικής του ατόμου και της κυβερνητικής εξουσίας, των κοινωνικών σχέσεων και της δικαιοσύνης και ορθότητας σε αυτές. Απέκτησε πολλούς οπαδούς και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους Κινέζους, πολλοί εκ των οποίων ακολουθούν τη διδασκαλία του με θρησκευτική ευλάβεια.

1538: Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο Οθωμανικός στόλος, αποτελούμενος από 122 πλοία, συγκρούεται με αυτόν των χριστιανικών δυνάμεων που είχαν συνασπιστεί από τον Πάπα Παύλο Γ’, για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό επεκτατισμό. Η χριστιανική συμμαχία αριθμούσε περίπου 400 πλοία, σταλμένα από τη Βενετία, τις Παπικές Κτήσεις, τους Ιππότες της Μάλτας και τους Ισπανούς. Η μάχη κερδήθηκε από τους Οθωμανούς του Μπαρμπαρόσα, οι δυνάμεις του οποίου βύθισαν 86 εχθρικά πλοία, έκαψαν 48 και αιχμαλώτισαν 36, μαζί με συνολικά περίπου 8.000 εχθρούς τους, χωρίς να χάσουν ούτε ένα πλοίο. Απώλεσαν, ωστόσο, περίπου 400 νεκρούς και 800 τραυματίες. Ως αποτέλεσμα, οι Χριστιανοί υποχώρησαν και την επόμενη χρονιά ο Μπαρμπαρόσα επέστρεψε και κατέλαβε την πλειονότητα των χριστιανικών κτήσεων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

1841: Γεννιέται ο Ζορζ Κλεμανσό, Γάλλος πολιτικός και δημοσιογράφος. Ως επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1906 έως το 1909 και από το 1917 έως το 1920. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αυστηρού, για τη Γερμανία, χαρακτήρα της Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ