19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

25η Σεπτεμβρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1066: Η μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ σηματοδοτεί το τέλος των επιδρομών των Βίκινγκ στην Αγγλία.Η μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ έγινε τον Σεπτέμβριο του 1066 λίγο καιρό μετά την ήττα του Άγγλο-σαξωνικού στρατού από τον Χάραλντ Χαρντράντα στην πεδιάδα του Φούλφορντ. Ο Άγγλο-σαξωνικός στρατός υπό τον Χάρολντ Β Γκόντουινσον ειδοποιημένος πως ο στρατός των Βίκινγκς έχει κατακτήσει την βόρεια Αγγλία, μαζεύει τον στρατό του για να φτάσει τους Βίκινγκς πηγαίνοντας βόρεια βάζοντας όμως σε κίνδυνο το νότιο βασίλειο διότι δέχεται απειλές από τους Νορμανδούς. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην γέφυρα Στάμφορντ όπου και αναμετρήθηκαν. Ο Άγγλο-σαξωνικός στρατός πέτυχε μεγάλη νίκη σκοτώνοντας ολόκληρο το στράτευμα των Βίκινγκς μαζί και τον Χαρντράντα όπου ένα εχθρικό βέλος τον πέτυχε στον λαιμό του. Από τα 300 πλοία των Βίκινγκς κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Νορβηγία 24-23 πλοία.

1789: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει δώδεκα τροποποιήσεις στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων και οι δέκα που είναι γνωστές ως Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1932: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές: Κανένα κόμμα δεν κερδίζει την αυτοδυναμία. Πρώτο αναδεικνύεται το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη με ποσοστό 33,80% και το κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου έλαβε 33,42%. Οι εκλογές έγιναν από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία και το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο, ώστε ήταν πολύ δύσκολη η συνεργασία κομμάτων, για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τα δύο κόμματα κέρδισαν από 84 έδρες. Μετά από διαβουλεύσεις, κυβέρνηση σχηματίζει ο Παναγής Τσαλδάρης από τις 3 Νοεμβρίου 1932 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 1933 (Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 1932).

2005: Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι την Γερμανία.Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος, που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (1987) και ως προπονητής (2005).

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ