12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

21η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

480 (π.Χ.): Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος, καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία και βρίσκει άδεια, καθώς οι κάτοικοί της την είχαν εγκαταλείψει για τη Σαλαμίνα, μετά και από την ήττα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες. Οι Πέρσες στη συνέχεια θα πυρπολήσουν την πόλη.

1792: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Συμβατική Εθνοσυνέλευση αποφασίζει την κατάργηση της μοναρχίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση της Πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

1947: Γεννιέται στο Πόρτλαντ του Μέιν, ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ, ένας εκ των κορυφαίων συγγραφέων έργων τρόμου. Έργα του όπως το The Shining, το The Mist, το Cujo, το It, το The Green Mile, το Rita Hayworth and Shawshank Redemption και η σειρά The Dark Tower, γνώρισαν μεγάλη απήχηση και μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη, καθιστώντας τον Κινγκ παγκοσμίως γνωστό και αγαπητό.

1964: Η Μάλτα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και εισέρχεται στη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Οι συνθήκες για αυτό είχαν ωριμάσει ήδη λόγω της σπουδαίας και γενναίας αντίστασης που επέδειξαν οι Μαλτέζοι εναντίον του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ημέρα αυτή στη Μάλτα είναι εθνική εορτή.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ