18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές Σουηδίας: Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα

Εκλογές Σουηδίας: Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα


Του Άγγελου Μαρίνου,


Αριστερός συνασπισμός (S,V,MP):40,6%
Δεξιός συνασπισμός (M,C,KD,L):40,3%

ΤΑ ΚΑΛΑ

Το κόμμα των ‘Σουηδών Δημοκρατών’, λαϊκιστών και εθνικιστών, έλαβε 17.6%, αισθητά μικρότερο ποσοστό από το 20-23% που του καταλογίζονταν στις περισσότερες προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τα αίτια της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων. Οι κύριες απόψεις είναι ότι η απειλή της ανόδου των εθνικιστών κινητοποίησε αποφασιστικά τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους, καθώς και ότι οι φωτιές του καλοκαιριού οδήγησαν στην άνοδο της κλιματικής αλλαγής ως δεύτερο μείζον ζήτημα των εκλογών στις 9 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας το ποσοστό σημαντικότητας του μεταναστευτικού. Δεν μπορεί να υπολογιστεί σε καμία περίπτωση ο βαθμός που αυτές οι θεωρίες ισχύουν, αλλά θα πούμε περισσότερα γι αυτό στα άσχημα. Γεγονός είναι ότι η μεγάλη άνοδος του εθνικισμού που πολλοί φοβόντουσαν ή ήλπιζαν, δεν επήλθε. Η απογοήτευση των εθνικιστών φαινόταν στα σημεία συγκέντρωσης τους, παρά τις νικηφόρες δηλώσεις που ακολούθησαν, με τον αρχηγό του κόμματος Jimmie Akesson να σπεύδει βιαστικά στη δήλωση ότι το κόμμα του διατίθεται να συνεργαστεί για τη διαμόρφωση κυβέρνησης. Παρότι το 17,6% είναι ένα ποσοστό πρωτόγνωρο για εθνικιστικό κόμμα στη Σουηδία, είναι νωρίς για να την προσθέσουμε στο club των Ευρωπαϊκών χωρών που ο εθνικισμός βρίσκεται σε έξαρση, ιδίως αν συλλογιστούμε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της η Σουηδία είχε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη.

ΤΑ ΚΑΚΑ

Πρωτίστως στα αρνητικά οφείλει να συμπεριλαμβάνεται ότι κανένας εκ των δύο συνασπισμών, αριστερού και δεξιού, δεν κατάφερε να λάβει το απαραίτητο 50,1% για να σχηματίσει κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι δεν θα συνεργαστούν με τους εθνικιστές. Η υποχώρηση από αυτή την θέση για όποιο κόμμα την επιλέξει, είναι εκλογικά αυτοκτονική, και ως εκ τούτου δεν υπολογίζεται σαν λύση για κανέναν από τους δύο συνασπισμούς. Με βάση ωστόσο, ότι για να δημιουργηθεί κυβέρνηση οφείλει να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία, έστω άτυπη, μεταξύ του δεξιού και του αριστερού πολιτικού φάσματος, αυτό γεννά τα εξής προβλήματα. Έστω ότι 2 κόμματα από τον δεξιό συνασπισμό δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους αριστερούς έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυβέρνηση σύντομα. Η δεξιά συμμαχία Alliance αποδυναμώνεται ανεπανόρθωτα όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, αφήνοντας ένα κενό που μπορεί να εκμεταλλευθεί το εθνικιστικό κόμμα. Έστω ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, και έχουμε μια μετεκλογική κατάσταση με άρωμα Γερμανίας. Ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ κομμάτων, δημιουργία αδύναμων και ασταθών δεσμών μεταξύ τους και ούτω καθεξής. Οι πιθανότητες η κυβέρνηση που θα σφυρηλατηθεί να είναι συμπαγής είναι ελάχιστες, και οι πλέον απογοητευμένοι είναι αυτομάτως οι ψηφοφόροι. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενδυνάμωσης των εθνικιστών. Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει, είναι ότι οι εθνικιστές δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως καμία ενεργητική κίνηση. Η αποτυχία των υπολοίπων είναι το βασικό τους χαρτί. Τα υπόλοιπα κόμματα θα ορίσουν το μέλλον των εθνικιστών. Αν καταφέρουν να προχωρήσουν γρήγορα και να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση η οποία θα ικανοποιήσει τους εκλογείς, ίσως οι επόμενες εκλογές να μην είναι τόσο αγχωτικές για το Σουηδικό κατεστημένο. Τέλος, είναι άξιο αναφοράς ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συνέχισαν την πτωτική πορεία που φαινομενικά ανέκοψαν το 2014, λαμβάνοντας το χαμηλότερο τους ποσοστό από το 1911.

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ

Και τώρα, ήρθαμε στο πλέον ουσιώδες αρνητικό φαινόμενο αυτών τον εκλογών. Αυτό της νοθείας.
Στη Σουηδία, ο πολίτης χρειάζεται συγκεκριμένα το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλει να ψηφίσει, και καθώς τα ψηφοδέλτια βρίσκονται σε ένα τραπέζι σε κοινή θέα, τα πιθανά προβλήματα και ευκαιρίες για παρατυπίες δεν είναι λίγες. Καθώς βρίσκω την διαδικασία της απαρίθμησης πειστική, θα την εξασκήσω παραθέτοντας κάτωθι:

1) Ο Δανός πολιτικός Michael Aastrup Jensen, απεσταλμένος ως παρατηρητής των Σουηδικών εκλογών από τον οργανισμό για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), δήλωσε ότι από όλες τις εκλογές που έχει παρακολουθήσει, οι Σουηδικές είναι οι λιγότερο δημοκρατικές. Ανέφερε πως ο τρόπος που διεξάγονται οι εκλογές απέχει πολύ από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και λάθη στις διαδικασίες όπου διευκόλυναν την νοθεία, μέσω της αλλαγής και πρόσθεσης ψήφων. Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και η κομισιόν ήδη τοποθετήθηκαν επί του θέματος, με αποτέλεσμα την υπόσχεση ότι το θέμα θα καλυφθεί από την Σουηδική βουλή, εντός του φθινοπώρου. Παραθέτω σχετικό άρθρο για τα σχόλια του Δανού απεσταλμένου.

2) Υπήρξαν αναφορές μαζικής καθοδήγησης ψήφων στα εκλογικά κέντρα που βρισκόταν στις λεγόμενες no-go zones, δηλαδή γκετοποιημένες περιοχές όπου κατοικούν μετανάστες. Συγκεκριμένα, οι αναφορές δηλώνουν ότι ‘κύριοι’ όπου παρέμεναν σταθερά στα κέντρα, έδιναν έτοιμες τις ψήφους στις ‘γυναίκες’ τους (πολύ σωστά, πληθυντικός). Σε κάποιες περιπτώσεις τις συνόδευαν και εντός του εκλογικού θαλάμου, κάτι που ακόμα και για δεδομένα Σουηδίας είναι ανεπίτρεπτο. Γενικά παρατηρήθηκε ότι οι μετανάστες που κατέφθαναν στα εκλογικά κέντρα των συγκεκριμένων περιοχών, δέχονταν την ευγενή συμβουλή των προαναφερθέντων ‘κυρίων’. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των σοσιαλδημοκρατών σε πολλές από αυτές τις περιοχές ξεπερνάει το 60%, ενώ δεύτερο κόμμα στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων είναι το αριστερό κόμμα. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός, κέρδισε με μόλις 0,3%. Καταλαβαίνετε, ότι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής μόνο αμελητέο δε μπορεί να θεωρηθεί.

3) Πέραν των αναφορών μέσω facebook και twitter, για πεταγμένα ψηφοδέλτια των εθνικιστών στο δρόμο (κάποια συνοδεύονται και από βίντεο) και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές, διάφοροι τοπικοί πολιτικοί ανοιχτά δηλώνουν ότι πέταξαν ψηφοδέλτια των εθνικιστών ή τα πήραν μαζί τους σπίτι, καθώς για αυτούς αυτό αποτελεί αξιέπαινη ενέργεια. Κάποιοι δηλωμένοι ψηφοφόροι των εθνικιστών, όταν έφτασαν στο εκλογικό κέντρο πληροφορήθηκαν ότι είχαν ήδη ψηφίσει και πως δεν γινόταν να τους αφήσουν να ψηφίσουν. Γενικώς, οι αναφορές που υποστηρίζουν τις δηλώσεις του Δανού παρατηρητή Michael Jensen είναι πολυάριθμες.

4) Το site της υπεύθυνης δημόσιας αρχής για την καταμέτρηση των ψήφων «έπεσε» το απόγευμα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους για λόγους ασφαλείας, που είναι ακόμα άγνωστοι. Τα κανάλια ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ενημέρωση για τις εκλογές. Το περίεργο της όλης υπόθεσης (πέραν των άγνωστων ακόμη λόγων ασφαλείας) είναι ότι τα επίσημα αποτελέσματα άρχιζαν να αλλάζουν τάσεις από τη στιγμή που έπεσε το site. Συγκεκριμένα, άνοδο είδαν τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών, ενώ ξεκάθαρη κάθοδο είχαν οι εθνικιστές.

5) Site εναλλακτικής ενημέρωσης όπου κάλυπταν στενά τη πιθανότητα νοθείας στις εκλογές, αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινώς λόγω ηλεκτρονικών επιθέσεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα site έπεσαν χωρίς την θέληση των ιδιοκτητών, μέσω του τερματισμού των λογαριασμών τους άνευ λόγου και ενημέρωσης. Ο συγχρονισμός και ο συνδυασμός των συμβάντων είναι το λιγότερο ανησυχητικός.

Οι συγκεκριμένες εκλογές έδωσαν πολύ λίγες απαντήσεις για το μέλλον, αλλά σίγουρα δημιούργησαν πάρα πολλές ερωτήσεις. Η διαχείριση της κατάστασης από τους δύο συνασπισμούς είναι κρίσιμη, καθώς ορίζει το εάν θα συνεχιστεί η άνοδος των εθνικιστών ή αν θα υπάρξει η πολυπόθητη επιστροφή στη κανονικότητα. Ανεξάρτητα ωστόσο, από το μέλλον των εθνικιστών, οφείλουμε να απογοητευόμαστε από το πλήγμα που δέχθηκε η δημοκρατία στη Σουηδία. Και αυτό γιατί το πλήγμα δεν ήρθε από τους φερόμενους ως εχθρούς της, αλλά από τους αυτοαποκαλούμενους υποστηρικτές της.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ