20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16η Σεπτεμβρίου

Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1835: Ο Κάρολος Δαρβίνος φτάνει στα νησιά Γκαλαπάγκος στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Κατά την παραμονή του εκεί, παρατήρησε το ζωικό πλούτο των νησιών και έτσι συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό για να διατυπώσει την θεωρία της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου το 1809 στην Αγγλία. Έμεινε στην ιστορία για την θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Πέρα από τη βιολογία ασχολήθηκε με την γεωλογία, την φυτολογία και την συγγραφή των ταξιδιών του. Πέθανε στις 19 Απριλίου το 1882 και κηδεύτηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, κοντά στον Νεύτωνα και τον Χέρσελ, απόδειξη της σπουδαιότητας του.

1925: Γεννήθηκε ο Ρίλεϊ Κίνγκ, γνωστός ως B.B. King. Μεγάλωσε στην πολιτεία του Μισισιπή. Από μικρός στα ακούσματα της εκκλησιαστικής μουσικής των μαύρων της Αμερικής, ξεκίνησε την μεγάλη του καριέρα το 1949. Τη δεκαετία του ’50 ήταν ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της R&B μουσικής. Το 1969 άρχισε να ανοίγει τις συναυλίες των Rolling Stones, κάτι που εκτίναξε την δημοφιλία του. To 1988 συνεργάστηκε με τους U2 και το 1997 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Deuces Wild” συνεργαζόμενος με σπουδαία ονόματα του χώρου της μουσικής. Συνήθιζε να παίζει κιθάρα μάρκας «Γκίμπσον», είχε επιβλητική παρουσία στην σκηνή και ένα χαρακτηριστικό γρύλισμα στη φωνή, που έμεινε ανεξίτηλο. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαΐου το 2015.

1956: Γέννηση του David Copperfield στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο πετυχημένους ταχυδακτυλουργούς της εποχής μας. Είχε 38 υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy και κατάφερε να κερδίσει 21 φορές. Κατέχει 11 Guinness World Records και ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον έχει ανακηρύξει ζωντανό θρύλο (Living Legend). Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 33 εκατομμύρια εισιτήρια με κέρδη που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει αγοράσει 11 νησιά στις νότιες Μπαχάμες ως ιδιωτικό θέρετρο. Διαπνέεται από έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, ζωηρή προσωπική ζωή και πολλά ατυχήματα στην δουλεία του.

1968: Δημοσιεύεται από το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο το Σύνταγμα της χούντας. Το Σύνταγμα θα περνούσε από δημοψήφισμα και όπως δήλωνε ο δικτάτορας “ο γύψος διατηρείται”, αφού και μετά την έγκριση του Συντάγματος ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για τη χώρα. Το νόθο δημοψήφισμα διεξήχθη στις 29 Σεπτεμβρίου το 1968, με το 92% περίπου του λαού να “εγκρίνει” το δικτατορικό Σύνταγμα. Φυσικά, δικαίωμα ψήφου δεν είχαν οι πολιτικοί κρατούμενοι που εκδιώχθηκαν από την 21η Απριλίου του 1967. Η προπαγάνδα του καθεστώτος ήταν έκδηλη και γινόταν από κάθε μέσο. Ο εφιάλτης της επταετίας τελείωσε στις 23 Ιουλίου του 1974, μετά την προδοσία της Κύπρου.

Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ