23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

14η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1812: Η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα λίγες ημέρες μετά τη νίκη στο Μποροντίνο και τη ρωσική υποχώρηση. Η ρωσική πρωτεύουσα, όμως, είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τους περίπου 275.000 κατοίκους της, οι οποίοι είχαν υποχωρήσει, όπως και ο ρωσικός στρατός. Στην πόλη θα ανάψει γρήγορα μεγάλη φωτιά από Ρώσους, η οποία θα κάψει για τρεις μέρες και θα καταστρέψει τα 2/3 της. Οι Γάλλοι, έχοντας υποστεί τα αποτελέσματα της «καμένης γης», θα αναγκαστούν σύντομα να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, με ολέθρια για αυτούς αποτελέσματα.

1814: Ιδρύεται στην Οδησσό η Φιλική Εταιρεία, η κύρια μυστική οργάνωση υπέρ του ελληνικού εθνοαπελευθερωτικού αγώνα. Ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά της μέλη και στα επόμενα χρόνια θα εργαστούν σκληρά με σκοπό την προετοιμασία του ελληνικού έθνους για την Επανάσταση. Κατά τις παραμονές της Επανάστασης, η μυστική αυτή οργάνωση θα φτάσει να αριθμεί ως και δεκάδες χιλιάδες μέλη.

1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829. Η Ρωσική Αυτοκρατορία είχε νικήσει την Οθωμανική και μεταξύ άλλων, την ανάγκαζε να της επιτρέψει πρόσβαση στις εκβολές του Δούναβη, να της αναγνωρίσει επικυριαρχία στη Γεωργία και να ανοίξει τα στενά των Δαρδανελλίων σε όλα τα εμπορικά πλοία. Επιπλέον, η τσαρική Ρωσία θα καταλάμβανε τη Μολδαβία και τη Βλαχία μέχρι την καταβολή αποζημιώσεων από τους Οθωμανούς. Η Συνθήκη αυτή είχε και ελληνικό άρωμα, καθώς οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τις διατάξεις της Συνθήκης του Λονδίνου, του 1827.

1878: Γεννιέται στην Αθήνα ο Ίωνας Δραγούμης, Έλληνας διπλωμάτης, συγγραφέας και πολιτικός. Όντας ένας εκ των κύριων εκφραστών του ελληνικού ρομαντικού εθνικισμού, ο Ίωνας πήρε μέρος στους αλυτρωτικούς αγώνες της χώρας, βοηθώντας τον Παύλο Μελά κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1912. Για κακή του τύχη, ωστόσο, η αντιβενιζελική του στάση τον στιγμάτισε, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του από παρακρατικά στοιχεία στους Αμπελόκηπους, μετά και την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ