23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ επιστροφή των θεσμών - το πέρασμα στην ενισχυμένη εποπτεία

Η επιστροφή των θεσμών – το πέρασμα στην ενισχυμένη εποπτεία

Της Δάφνης Γρηγοριάδη,

Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου και αφού ολοκληρώθηκε το 3ο πρόγραμμα βοήθειας, οι θεσμοί επέστρεψαν. Πλέον από αυτή την εβδομάδα περνάμε και επίσημα στην ενισχυμένη εποπτεία, με την καθιέρωση των τρίμηνων αξιολογήσεων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο: Είναι το νέο αυτό «εποπτικό καθεστώς» πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα από ότι τα μνημόνια; Mα φυσικά και όχι. Η αντικατάσταση των εξαμηνιαίων ελέγχων με τριμηνιαίους δε δείχνει εμπιστοσύνη, παρά μόνο αβεβαιότητα. Ο στενός κλοιός των δανειστών, η τακτική εποπτεία, θα οδηγήσει σε πιο συχνές διακυμάνσεις στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, γεγονός που θα επιφέρει συχνές αυξομειώσεις φυσικά και στις αγορές. Τα πλάνα των επενδυτών θα μεταβάλλονται αρκετά από τις συχνές αξιολογήσεις και οι επενδυτές κάθε τρεις μήνες θα αλλάζουν τα σχεδία τους, δρώντας ανάλογα με τα εκάστοτε πορίσματα. Ήδη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες δε συνάδουν απόλυτα με τα συμφωνηθέντα, έχουν δημιουργήσει φόβο στα τεχνικά κλιμάκια, προειδοποιώντας πως αν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε, είναι πιθανό να σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αν συνυπολογίσουμε δε και τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ, τα οποία παρουσιάζουν πτωτικές τις επενδύσεις, το ρίσκο μεγαλώνει. Πώς μπορεί να υπάρξει, λοιπόν, επενδυτική εμπιστοσύνη και κλίμα ανάπτυξης υπό αυτές τις συνθήκες; Σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας και με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές;

Τα υψηλά δε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ένα συγκροτημένο και καλά μελετημένο πρόγραμμα ανάπτυξης θα “στραγγίξουν” κι άλλο τους ήδη εξουθενωμένους Έλληνες πολίτες. Ταυτόχρονα, θα δούμε από εδώ και πέρα, ότι θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις η ανάγκη για μια πιο άμεση και πιο αποτελεσματική διαχείριση της αβεβαιότητάς τους. Διότι, όπως προαναφέρθηκε, τα “σκαμπανεβάσματα” θα επηρεάσουν και τις αγορές. Όσον αφορά το “καυτό” θέμα των συντάξεων, το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους συνταξιούχος, αλλά πολύ περισσότερο το 40% του πληθυσμού της χώρας, (καθώς ένας στους δύο ενεργούς πολίτες (μη συνταξιούχος) χρηματοδοτείται από άτομα της οικογένειας τους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, διότι ο μισθός τους δεν επαρκεί από μόνος τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους) παραμένει ακόμα στην ατζέντα των εβδομαδιαίων συναντήσεων, με την Κομισιόν να αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι για “πάγωμα” των μειώσεων που έχουν οριστεί να τεθούν σε εφαρμογή από 01/01/2019. Το βέβαιο πάντως είναι, πως αν εφαρμοστούν οι περικοπές, τότε θα δούμε την κατανάλωση να πέφτει κατακόρυφα καθώς, όπως είπαμε θα επηρεαστεί το 40 % του πληθυσμού και όχι μόνο οι συνταξιούχοι όπως πολλοί πιστεύουν…

Δάφνη Γρηγοριάδη
Η Γρηγοριάδη Δάφνη, με σπουδές σε Φιλοσοφία και Οικονομικά ειδικεύεται στο Finance και είναι στέλεχος Ναυτιλιακής και συγγραφέας του βιβλίου "Χρηματοοικονομική Φιλοσοφία". Διαθέτει εμπειρία στο Commercial Banking και υπήρξε Manager σε Τουριστική εταιρεία. Κάνει οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις της αγοράς μέσα από δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικές δημοσιεύσεις καθώς και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ