19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

12η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1683: Μάχη της Βιέννης. Μία συμμαχία χριστιανικών δυνάμεων, αποτελούμενη από την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιτίθενται στους Οθωμανούς που πολιορκούσαν για δεύτερη φορά τη Βιέννη και πετυχαίνουν μία σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης νίκη. Ο Μεγάλος Βεζύρης πολιορκούσε την πόλη με μία τεράστια δύναμη, περί των 150.000, από τα μέσα Ιουλίου και είχε φτάσει αρκετά κοντά στη νίκη, μέχρι την ημέρα που έκαναν την εμφάνισή τους οι συμμαχικές προς τη Βιέννη δυνάμεις. Ορμώμενοι εκ του όρους Κάλενμπεργκ, οι χριστιανοί υπό την ηγεσία του Πολωνού βασιλιά Ιωάννη Σομπιέσκι Γ’ θα επιτεθούν κατά τη μεγαλύτερη επέλαση ιππικού στην Ιστορία στις οθωμανικές γραμμές και θα τις διαλύσουν. Αιχμή του δόρατος κατά την επίθεση υπήρξαν οι διαβόητοι Φτερωτοί Ουσάροι του Σομπιέσκι. Η πολιορκία θα λυθεί, οι Οθωμανοί θα υποχωρήσουν και η κεντρική Ευρώπη θα σωθεί οριστικά από τον τουρκικό κίνδυνο.

1829: Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας. Οι οθωμανικές δυνάμεις συναντούν για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης ελληνικό τακτικό στρατό υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη, ο οποίος με ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο καταφέρνει να τους κερδίσει με ελάχιστες μάλιστα απώλειες. Οι Τούρκοι θα πέσουν πάνω στις άρτια σχεδιασμένες ελληνικές οχυρωματικές θέσεις και θα αναγκαστούν να παραδοθούν, αφήνωντας στο στενό πέρασμα της Πέτρας περίπου 100 νεκρούς, τη στιγμή που οι ελληνικές απώλειες θα μετρήσουν μόλις 3 νεκρούς και 12 τραυματίες. Το ελληνικό στράτευμα πέτυχε έτσι μία σημαντική νίκη στην τελευταία χρονικά μάχη του ελληνικού εθνοαπελευθερωτικού Αγώνα.

1943: Επιχείρηση Βελανιδιά. Με προσωπική διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές υπό τον υπολοχαγό φον Μπέρλεψχ και στρατιώτες των Ες Ες υπό τον λοχαγό Όττο Σκορτσένι θα επιτεθούν από αέρος στο ξενοδοχείο Κάμπο Ιμπερατόρε στην Ιταλία, όπου ο Μπενίτο Μουσολίνι βρισκόταν αιχμάλωτος με εντολή του Ιταλού βασιλιά και θα τον απελευθερώσουν για να τον μεταφέρουν εν συνεχεία σε ασφαλές γερμανικό έδαφος. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε από τον ταγματάρχη Μορς, ο οποίος και κατά τη διάρκεια της επίθεσης επιτέθηκε με δύο λόχους αλεξιπτωτιστών στην κοιλάδα κάτω από το ξενοδοχείο, με στόχο να καταλάβει έναν σιδηροδρομικό σταθμό που οδηγούσε σε αυτό. Οι γερμανικές δυνάμεις αφόπλισαν γρήγορα την ιταλική φρουρά αμαχητί και αποχώρησαν με τον Μουσολίνι ασφαλή στα χέρια τους. Τη μεγάλη αυτή επιτυχία έσπευσε δριμύτερος να εκμεταλλευθεί ο Σκορτσένι. Αν και ήταν αυτός που είχε αναλάβει να εντοπίσει τον Μουσολίνι, μέσω προπαγάνδας κατάφερε να καρπωθεί την επιτυχία, παρά το γεγονός ότι ο Μορς και ο φον Μπέρλεψχ είχαν πιο διαδραστικό επιχειρησιακό ρόλο, με αποτέλεσμα την προαγωγή του σε ταγματάρχη, την εξάπλωση της φήμης του και τον χαρακτηρισμό του ως «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη».

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ