18.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

11η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1297: Μάχη της γέφυρας του Στέρλινγκ. Κατά τον Πρώτο Πόλεμο της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, Σκωτσέζοι και Άγγλοι συγκρούονται με τις δυνάμεις των πρώτων υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας να βγαίνουν νικήτριες από τη σύρραξη, ταπεινώνοντας τους ισχυρότερους Άγγλους.

1922: Ξεσπάει Κίνημα από τον Στρατό και το Ναυτικό στη Χίο και στη Λέσβο, υπό την ηγεσία των Συνταγματαρχών Νικολάου Πλαστήρα, Στυλιανού Γονατά και του Αντιπλοιάρχου Δημητρίου Φωκά, ως αντίδραση στη Μικρασιατική Καταστροφή. Στόχοι του Κινήματος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης φιλικής προς τις δυνάμεις της Αντάντ με ταυτόχρονη αποπομπή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και η τιμωρία των υπευθύνων για τη συμφορά στη Μικρά Ασία.

1973: Ο Χιλιανός στρατηγός Αγκούστο Πινοσέτ ανατρέπει με υποβοηθούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα, τον δημοκρατικά εκλεγμένο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Αλιέντε θα αποφύγει τη σύλληψη και παρά τις εκκλήσεις για παράδοση, θα αυτοκτονήσει μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Ο Πινοσέτ στη συνέχεια θα εγκαθιδρύσει δικτατορία, που θα κρατήσει έως το τέλος της δεκαετίας του ’80.

2001: Κατόπιν εντολής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα θα διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Αεροπειρατείες εκδηλώνονται σε 4 πολιτικά αεροσκάφη. Τα δύο κατευθύνονται και προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, το τρίτο θα χτυπήσει το Πεντάγωνο και το τέταρτο θα καταρριφθεί προτού προλάβει να φτάσει στον στόχο του. Από τις επιθέσεις θα χάσουν τη ζωή τους 2.937 πολίτες και 19 αεροπειρατές, ενώ τραύματα θα υποστούν πάνω από 6 χιλιάδες ακόμα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ