16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

10η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1898:Δολοφονείται σε ηλικία 61 ετών η Ελισάβετ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ και ευρύτερα γνωστή ως Πριγκίπισσα Σίσσυ. Δράστης ήταν ο Ιταλός αναρχικός Λουίτζι Λουκένι, ο οποίος της επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο εν μέσω περιπάτου της έξω από ένα ξενοδοχείο της Γενεύης.

1919: Υπογράφεται στο κάστρο του Σεν Ζερμέν α Λέ, λίγο έξω από το Παρίσι, η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού μεταξύ των Συμμάχων νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Δημοκρατίας της Αυστρίας (τότε Γερμανική Αυστρία). Η Συνθήκη, μεταξύ άλλων, διέλυε την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και υποχρέωνε τη νεοσυσταθείσα Αυστριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Βασιλείου των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων (Γιουγκοσλαβία).

1967: Διεξάγεται στο Γιβραλτάρ δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες του καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη Βρετανική ή Ισπανική επικυριαρχία. Το 99,5% των ερωτηθέντων αποφάνθηκε υπέρ της βρετανικής επικυριαρχίας με την ταυτόχρονη όμως θεσμοθέτηση τοπικών δημοκρατικών θεσμών. Από το 1992, η 10η Σεπτεμβρίου εορτάζεται ως εθνική εορτή.

thediplomatinspain.com

2002: Η Ελβετία γίνεται επίσημα μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση πάρθηκε μετά από σχετικό δημοψήφισμα στο εσωτερικό της χώρας, έξι μήνες νωρίτερα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ