20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

9η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

9: Ξεκινάει η μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού. Έξι γερμανικές φυλές παγιδεύουν με ενέδρα τρεις ρωμαϊκές λεγεώνες (17η, 18η και 19η) και τις αποδεκατίζουν. Αρχιτέκτονας του σχεδίου ήταν ο Αρμίνιος, γερμανικής καταγωγής έμπιστος αξιωματικός του Ρωμαίου αρχηγού του σχηματισμού, Βάρου, ο οποίος συνεπικουρούσε με συμμαχικές προς τη Ρώμη δυνάμεις την αποστολή. Καθώς τα ρωμαϊκά στρατεύματα προσπαθούσαν να διαβούν το δύσβατο έδαφος του δρυμού, ο Αρμίνιος έφυγε ισχυριζόμενος πως θα έφερνε ιχνηλάτες για να διευκολυνθεί η ρωμαϊκή πορεία. Ωστόσο, επέστρεψε με πληθώρα Γερμανών πολεμιστών, οι οποίοι εν μέσω καταιγίδας επιτέθηκαν και κατέσφαξαν τους παγιδευμένους Ρωμαίους. Η καταστροφή αυτή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές πανωλεθρίες της Ρώμης.

1585: Γεννιέται στο Παρίσι ο Αρμάν Ζαν ντυ Πλεσί, γνωστότερος ως Καρδινάλιος Ρισελιέ, Γάλλος κληρικός και πολιτικός. Κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός του Γάλλου βασιλέα, Λουδοβίκου ΙΓ’, ο οποίος και του εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του κράτους, βάλθηκε να καταστήσει τη βασιλική εξουσία όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωτική και να αναδείξει τη Γαλλία ως το πιο ισχυρό κράτος της Ευρώπης. Φημίζεται επίσης για τις μεταρρυθμίσεις του στην εκπαίδευση και την προστασία της λογοτεχνίας.

πηγή: kunstkopie.nl

1828: Γεννιέται στη Γιάσναγια Πολιάνα ο Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι, ένας εκ των σπουδαιότερων Ρώσων συγγραφέων. Σπούδασε στο Καζάν την επιστήμη του Δικαίου και τις ανατολικές γλώσσες, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του και πολέμησε στον Κριμαϊκό Πόλεμο ως αξιωματικός του Πυροβολικού. Γνωστά μυθιστορήματα όπως το «Πόλεμος και Ειρήνη» και το «Άννα Καρένινα» αποτελούν μέρος του συγγραφικού του έργου.

1922: Γεννιέται στον Απείρανθο Νάξου ο Μανώλης Γλέζος, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός της Αριστεράς, γνωστός για αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών στην Κατοχή, όπως η αφαίρεση της σβάστικας από την Ακρόπολη. Ο Γλέζος όντας πολιτικός έχει περάσει από το ΚΚΕ, την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Λαϊκή Ενότητα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ