19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

8η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1157: Γεννιέται στην Οξφόρδη ο Ριχάρδος Α’, μετέπειτα Βασιλιάς της Αγγλίας, Δούκας της Ακουιτανίας και Κόμης του Πουατιέ. Γνωστός ως Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, λόγω της ανδρείας που τον χαρακτήριζε στη μάχη, υπήρξε ένας από τους βασιλιάδες που ηγήθηκαν των χριστιανικών στρατευμάτων κατά την Γ’ Σταυροφορία και κατ’ επέκτασιν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ηγεμόνες του Μεσαίωνα.

1331: Ο Στέφανος Δουσάν στέφεται βασιλιάς της Σερβίας. Κατά την περίοδο της βασιλείας του που ακολούθησε, ο Δουσάν έκανε τη Σερβική Αυτοκρατορία την κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, κατακτώντας τα περισσότερα βυζαντινά εδάφη, φτάνοντας μέχρι και την Πελοπόννησο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να υποτάξει τη Θεσσαλονίκη. Η Σερβική Αυτοκρατορία στις ημέρες του έφτασε στη μέγιστη ιστορικά εδαφική της έκταση και απέκτησε και το Σύνταγμά της που έμεινε γνωστό ως Κώδικας του Δουσάν. Με τον πρόωρο θάνατό του το 1355, άφησε τα Βαλκάνια ευάλωτα στη μετέπειτα οθωμανική κατάκτηση.

1380: Μάχη του Κουλίκοβο. Ο στρατός της ρωσικής ηγεμονίας της Μόσχας υπό τον Δημήτριο, θα νικήσει τους Μογγόλους της Χρυσής Ορδής και τους συμμάχους τους, σπάζοντας έτσι τη φήμη που είχαν οι κατακτητές ως ανίκητοι. Ο Δημήτριος με αυτή την πρωτοφανή νίκη πέτυχε την ανάδειξη της Μόσχας ως ηγέτιδα δύναμη μεταξύ των ρωσικών ηγεμονιών και έστρωσε τον δρόμο για την οριστική εκδίωξη των Μογγόλων από τη ρωσική γη στα χρόνια που ακολούθησαν.

1941: Ξεκινάει η Πολιορκία του Λένινγκραντ από τη Βέρμαχτ και τους συμμάχους της. Η γνωστή και ως «πολιορκία των 900 ημερών», θα αποδειχθεί τιτάνια δοκιμασία τόσο για τον Κόκκινο Στρατό, όσο και για τους κατοίκους της πόλης που πάλευαν για την επιβίωσή τους με τα ελάχιστα εφόδια που είχαν διαθέσιμα. Η γερμανική Ομάδα Στρατιών «Βορράς» θα γονατίσει τους σοβιετικούς, θα αποτύχει ωστόσο να εισέλθει στην πόλη και εν τέλει θα απωθηθεί από τις σοβιετικές αντεπιθέσεις. Ο φόρος αίματος για την πόλη, βέβαια, θα αποδειχθεί βαρύς, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες θα χάσουν τη ζωή τους από τις κακουχίες μέχρι και τον Ιανουάριο του 1944.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ