23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

6η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1522: Ένα από τα 5 πλοία της αποστολής του Μαγγελάνου, το Vittoria, αγκυροβολεί στο λιμάνι του Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα της Ανδαλουσίας, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο περίπλου της Γης.

1943: Γεννιέται σε ένα χωριό του Σάρρεϊ της Αγγλίας ο Ρότζερ Γουότερς, άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd και κύριος συνθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών που καταξίωσαν το μουσικό αυτό σχήμα.

1955: Ξεκινάνε στην Κωνσταντινούπολη τα «Σεπτεβριανά», το οργανωμένο και υποβοηθούμενο από την τουρκική κυβέρνηση του Μεντερές, πογκρόμ, εναντίον της ελληνικής κοινότητας της πόλης. Η αφορμή δόθηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Αν και ο ένοχος ήταν Τούρκος και η πράξη προβοκάτσια, η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και μέσω προπαγάνδας έστρεψε κατά των Ελλήνων την οργή του τουρκικού όχλου που είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει στην Πλατεία Ταξίμ. Στις ταραχές που ξέσπασαν από 50.000 περίπου Τούρκους και κράτησαν μέχρι την επόμενη ημέρα, έχασαν τις ζωές τους 16 Έλληνες, ενώ τραυματίστηκαν 32, 12 Ελληνίδες βιάστηκαν, αρκετοί άντρες αναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή και καταστράφηκαν 4.348 εμπορικά καταστήματα, 27 φαρμακεία, 23 σχολεία, 21 εργοστάσια, 73 εκκλησίες και περίπου 1.000 σπίτια. Από το μένος του πλήθους, καταστροφές υπέστησαν και αρμενικές και εβραϊκές ιδιοκτησίες. Στους νεκρούς προστέθηκε κι ένας Αρμένιος. Τα «Σεπτεμβριανά» σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για την ευκατάστατη ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας επεκτάθηκαν και στη Σμύρνη.

1968: Το μικρό περίκλειστο κράτος του Βασιλείου της Σουαζιλάνδης κερδίζει την ανεξαρτησία του από τους Βρετανούς, έχοντας υπάρξει προτεκτοράτο τους από το 1903.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ