24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

5η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1905: Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ, με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος (1904-1905). Ο Θίοντορ Ρούσβελτ, Πρόεδρος των Η.Π.Α., λειτούργησε ως διαμεσολαβητής κατά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν στην αναγνώριση από τη Ρωσική Αυτοκρατορία της χερσονήσου της Κορέας ως κομμάτι της ιαπωνικής σφαίρας επιρροής, στην εκκένωση της Μαντζουρίας και στην παραχώρηση της μισής νήσου της Σαχαλίνης. Ο Ρούσβελτ τιμήθηκε για την προσφορά του αυτή με Νόμπελ Ειρήνης.

1944: Επικυρώνεται η ίδρυση της Benelux, οικονομικής ένωσης του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η Συνθήκη ίδρυσης της Τελωνειακής Ένωσης υπεγράφη στο Λονδίνο από τις τότε εξόριστες, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυβερνήσεις των τριών χωρών.

1946: Γεννιέται στη Ζανζιβάρη ο Φαρόκ Μπουλσάρα, περσικής καταγωγής Βρετανός, ευρύτερα γνωστός ως Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστής του συγκροτήματος Queen και κατά πολλούς η σπουδαιότερη ροκ φωνή.

1972: Οκτώ ένοπλοι της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης”, επιτίθενται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Κόσμου στο Ολυμπιακό Χωριό και ειδικότερα στην αποστολή του Ισραήλ. Ένας προπονητής κι ένας αρσιβαρίστας πέφτουν νεκροί και άλλοι 9 κρατούνται όμηροι. Οι γερμανικές αρχές απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά το επεισόδιο, με αποτέλεσμα ατυχή συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 από τους 8 τρομοκράτες, όλοι οι όμηροι κι ένας Γερμανός αξιωματικός. Οι υπόλοιποι τρεις τρομοκράτες συνελήφθησαν, αλλά εξοντώθηκαν στο μέλλον από τη Μοσάντ.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ