22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

4η Σεπτεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

476: Ο Οδόακρος, αρχηγός των «βαρβαρικών» μισθοφορικών στρατευμάτων του αυτοκράτορα του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ρωμύλου Αυγουστύλου, τον εκθρονίζει, αφού πρώτα προβεί στη δολοφονία του πατέρα του και στρατηλάτη, Ορέστη. Το γεγονός αυτό θα σημάνει, κατά την επικρατούσα άποψη, την πτώση του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας.

1839: Ξεκινάει το πρώτος από τους δύο Πολέμους του Οπίου, ανάμεσα στη Βρετανική Αυτοκρατορία και την αυτοκρατορική Κίνα των Τσινγκ. Οι Κινέζοι ηττήθηκαν κατά κράτος και μεταξύ άλλων, αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στους Βρετανούς το Χονγκ Κονγκ, το οποίο παρέμεινε υπό βρετανική κατοχή μέχρι τον Ιούλιο του 1997.

1912: Οι Οθωμανοί αποδέχονται σχεδόν καθολικά τα αιτήματα των Αλβανών του Χασάν Πριστίνα, δίνοντας έτσι τέλος στην εξέγερση που είχε ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

1970: Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Χιλής ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής του συνασπισμού «Λαϊκή Ενότητα», γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο μαρξιστή πρόεδρο χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ