21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

3η Σεπτεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

301: Ιδρύεται το περίκλειστο κράτος του Σαν Μαρίνο από τον Άγιο Μαρίνο. Ο Μαρίνος, διωκόμενος για τη χριστιανική του πίστη, θα ιδρύσει ένα μοναστήρι, γύρω από το οποίο θα εξελιχθεί σταδιακά η Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο. Το κράτος αυτό, παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα, γεγονός που το καθιστά την παλαιότερη ανεξάρτητη Δημοκρατία στον κόσμο.

1530: Γεννιέται ο Ιβάν Δ’ Βασίλιεβιτς, γνωστός κυρίως ως Ιβάν «ο Τρομερός», πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας (1547). Ο Ιβάν θα ισχυροποιήσει την εξουσία της Μόσχας και θα επεκτείνει το ρωσικό βασίλειο προς τα νότια και νοτιοανατολικά, καταλύοντας τα εναπομείναντα στον Βόλγα ταταρικά χανάτα της μογγολικής Χρυσής Ορδής, αλλά θα αποτύχει στο εγχείρημά του να εξασφαλίσει έξοδο στη Βαλτική. Το «παρατσούκλι» του, θα του αποδοθεί λόγω της σκληρότητας που επέδειξε εναντίον των Βογιάρων, κατά τις μαζικές εκκαθαρίσεις του νεοσυσταθέντος από αυτόν, νομοθετικού σώματος, «Οπρίτσινα (Εξαίρεση)», στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία μιας νέας «υπάκουης» ολιγαρχίας.

1783: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, η οποία δίνει τέλος στον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας. Αντιπρόσωποι του βασιλέα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Γεωργίου Γ’ και των Η.Π.Α., συνέρχονται και επικυρώνουν την ανεξαρτησία των 13 πρώτων πολιτειών από το βρετανικό στέμμα.

1974: Ιδρύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ).

Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 θα σχολιαστεί εκτενέστερα σε ξεχωριστό άρθρο που θα αναρτηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ