13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2α Σεπτεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

31 π.Χ.: Ναυμαχία του Ακτίου, Τελευταίος Πόλεμος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Οι δυνάμεις του Οκταβιανού, με τη στήριξη της Συγκλήτου, θα αντιμετωπίσουν εκείνες του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου στον Αμβρακικό κόλπο. Ο ναύαρχος του Οκταβιανού, Αγρίππας και οι δυνάμεις του, θα προξενήσουν καίριο πλήγμα στους αντιπάλους τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στη λιποταξία, δίνοντας έτσι τη νίκη στον Γάιο Οκτάβιο, ο οποίος μετά και τη μετέπειτα νικηφόρα εισβολή του στην Αίγυπτο, θα γίνει σταδιακά μονοκράτορας της Ρώμης, υιοθετώντας τον τίτλο του «Αυγούστου», οδηγώντας τη Ρώμη στην αυτοκρατορική της εποχή.

1192: Υπογράφεται η Συνθήκη της Γιάφας, με την οποία τερματίζεται η Γ’ Σταυροφορία, γνωστή και ως «Σταυροφορία των Βασιλέων». Το εγχείρημα ήταν ως επί το πλείστον επιτυχές. Αν και οι σταυροφόροι απέτυχαν να πάρουν πίσω από τον Σαλαντίν την Ιερουσαλήμ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Άκρα και την Γιάφα. Ανάμεσα σε άλλα, η Συνθήκη προέβλεπε τριετή ανακωχή και την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των προσκυνητών στην Ιερουσαλήμ.

1666: Η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου ξεσπά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με αρχική εστία έναν φούρνο. Γρήγορα θα εξαπλωθεί στο κέντρο της μεσαιωνικής πόλης του Λονδίνου, καταστρέφοντας περίπου 13.200 οικίες, 87 ενοριακές εκκλησίες, πολλά κτήρια των Αρχών της πόλης, αλλά και τον μεγάλο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τους κατά προσέγγιση 80 χιλιάδες κατοίκους της πόλης, οι 70 χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος, καθώς μόνο 6 θάνατοι καταγράφηκαν επίσημα, αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα θύματα υπήρξαν σαφώς περισσότερα.

1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπογράφεται στον κόλπο του Τόκιο, στο κατάστρωμα του αμερικανικού θωρηκτού, “USS Missouri”, η επίσημη παράδοση της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, πράξη η οποία έδωσε τέλος στον καταστροφικότερο πόλεμο της Ιστορίας, με πάνω από 65 εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε 6 χρόνια.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ